Telefon: +381 (0) 25 438-897
Facebook

Čemu služi anti refleksni sloj na naočarima i zašto je važan?

  • Naslovna
  • Aktuelnosti
  • Čemu služi anti refleksni sloj na naočarima i zašto je važan?

Šta je anti refleksni sloj na staklima?

Anti refleksni ili MC sloj je višeslojeviti premaz, koji je nanosi na površinu sočiva (stakla) za naočare kako bi se smanjio efekat refleksije svjetla od površine ssočiva. Količina refleksije na običnom staklu može biti od 8% pa sve do čak 18%, dok se na tretiranom staklu sa MC slojem smanjuje na ispod 0.8%. MC sloj smanjuje blještavilo koje vidimo, pa se posebno preporučuje za rad na računaru i za pacijente koji često voze noću. MC sloj smanjuje u blještavilo koje se javlja na površini samog sočiva pa su naočare samim tim manje primjetne i udobnije za nošenje.

Kako se nanosi MC sloj na sočiva?

Prvi sloj koji se nanosi na sočivo je adhezioni sloj, koji obezbeđuje dobro prijanjanje višeslojnog antirefleksa na površinu sočiva.
Nakon adhezionog sloja nanosi se šest slojeva različitih materjala sa optičkom debljinom i optičkim karakteristikama takvim da obezbeđuju refleksiju ispod 0.8% sa obje površine stakala u cijelom spektru vidljive svjetlosti.
Površinski sloj kod MC antirefleksa je hidrofobni sloj koji olakšava čišćenje sočiva i smanjuje zamagljivanje pri nepovoljnim atmosferskim uslovima.

 

Podeli sa prijateljima
© 2014. Optika KUČ. Sva prava zadržana. Web programiranje BIT Soft
+381 (0) 25 438-897